Ispaninių šalavijų sėklos tinka ne tik desertams
Ispaninių šalavijų sėklos sugeria 10 kartų daugiau vandens nei pačios sveria, gerai brinksta ir šaltame, ir karštame skystyje, yra neutralaus skonio, tad iš jų pagaminti saldų patiekalą – vienas juokas, svarbu suderinti kitų produktų skonius.
Tačiau ne visi mėgsta saldumynus arba ne kasdien jų valgo, o šios sėklytės tokios vertingos, kad norėtųsi dažniau jų vartoti (rekomenduojama paros norma – apie 40 g). Tad kokius nesaldžius patiekalus tinka skaninti ispaninių šalavijų sėklomis, kaip paruošti, kada jų dėti? Reikėtų žinoti, kad vertingąsias medžiagas (omega-3 riebalų rūgštis, vitaminus, mineralus) organizmui lengviau pasisavinti iš maltų arba išbrinkusių sėklų. Jei naudosite maltas, susimalkite patys – sena gera kavamalė tam puikiausiai tinka. Maltų sėklų galima dėti į blynų, duonos tešlą, įmaišyti į jau išvirtą košę. Sausų sėklų galima įberti į verdamą košę – kol kruopos ar dribsniai išvirs, sėklytės spės išbrinkti. Geriausias kruopų ir ispaninių šalavijų sėklų santykis – 4:1. Pavyzdžiui, vienai porcijai avižinės košės reikėtų imti 4 šaukštus avižinių dribsnių, šaukštą ispaninių šalavijų sėklų ir 1-2 stiklines vandens (nelygu, kokio tirštumo košę mėgstate). Jei ispaninių šalavijų sėklas naudosite salotoms pagardinti, jas įmaišykite į padažą, kelias minutes palikite brinkti, o paskui tuo padažu su išbrinkusiomis sėklytėmis apšlaktykite paruoštas salotas – ir gražu, ir sveika! Ispaninių šalavijų sėklomis galite paskaninti daržovių troškinius: sėklų reikėtų įberti likus 10 min. iki nukeliant nuo ugnies. Šios mažos juodos sėklytės tinka ir žuvies ar mėsos kepsneliams apvolioti: šiek tiek sėklų įmaišykite į džiūvėsėlius, kuriuos naudosite paniravimui.
Patarimas. Dažnai tenka matyti sausomis ispaninių šalavijų sėklomis apibarstytus desertus – šiaip sau, dėl gražumo. Jei reikia būtent tokios spalvos smulkių sėklyčių, verčiau rinktis aguonas. Nebrinkintų chia sėklų nereikėtų valgyti, nes nežinia, kur virškinamajame trakte jos gali užstrigti ir pradėti brinkti...
Naujausi įrašai
Nedaug kas žino, kad juodieji česnakai brandinami ilgai, net kelis mėnesius. Per tą laiką gimsta skonis, kurį sunku apibūdinti vienu […]
Juodieji česnakai: neįprasta, sveika ir labai skanu!